Pasta med skinke, erter og fløte

pasta med skinke, erter og fløte

Denne pastaen er veldig enkel og dessuten rask og rimelig å lage med få ingredienser. Det er forresten utrolig hva løk og sopp kan gjøre med smaken på en fløtesaus. Håper det frister :-)

4 personer:
200-300 g tørket pasta
200 g kokt skinke
1 pose frosne erter
1 løk
100 g sjaminjong
3 dl fløte


Kok pastaen i saltet vann.

Finhakk løken og kutt sjampinjongen i skiver. Skinken kuttes i passe store biter. Fres løk og sopp sammen i en varm stekepanne med litt olje. Når soppen er gyllen har du i skinken, fløten og ertene. Kok opp. Ha i litt pastavann om fløten tykner veldig, og smak til med salt og pepper. Når pastaen er ferdig kokt har du den over i sausen og vender alt godt sammen.

pasta med skinke erter og fløtepasta al fredo

GOD SPIS!

 

Bakte norske rotgrønnsaker med grove kjøttpølser

pølser med rotgrønnsaker 2

Det er masse av norske rotgrønnsaker i matbutikkene nå om dagen. En blanding av dem, i mange ulike farger, gjør seg godt til middag med litt god olivenolje på. Hvis du har tid lar du dem stå et par timer i ovnen, da blir de helt fantastiske. Kjøp noen gode og grove kjøttpølser og legg over grønnsakene noen minutter før servering. Veldig enkelt og veldig godt :-)


Grove kjøttpølser
Blanding av rotgrønnsaker (sellerirot, beter, pastinakk, persillerot, løk, potet etc.)Hvitløk
Olivenolje
Rømme
Sriracha-saus


Skrell og kutt alle grønnsakene i grove biter. Ha de i en ildfast form, dryss over med god olivenolje, salt og pepper. Kutt en hvitløk i to på tvers og bland den inn i grønnsakene. Sett grønnsakene i ovnen på 150 grader i et par timer, hvis du har god tid, eller 180-200 grader i ca. 30-45 minutter.

Snitt pølsene i skinnet og legg de over grønnsakene de siste 15 minuttene av steketiden. Sett opp temperaturen til 220 grader.

Bland rømme med litt sriracha-saus hvis du liker det litt sterkt. Hvis ikke blander du rømme med salt, pepper og gjerne noen urter. gjerne litt sitronsaft også. Jeg syns også litt grønn salat med et dryss eddik og olivenolje er godt til siden rotgrønnsakene er såpass søte.

pølser med rotgrønnsaker 1pølser med rotgrønnsaker

GOD SPIS!

 

Spicy gulrotsuppe

gulrotsuppe

Denne suppen har det med å bli en fast middagsrett om du først har lagd den èn gang. Den er dessuten ferdig på en knapp halvtime :-)

4 personer:
500 g gulrøtter
2 løk
1 chili
1 ss revet ingefær
Kyllingkraft
Fløte/kokosmelk


Skrell løken og gulrøttene, kutt dem grovt og surr dem i olje i en kjele. Når løken er blank tilsetter du kyllingkraft til det dekker grønnsakene og litt til. Ha i grovhakket chili og ingefær. Kok suppen til gulrøttene er møre.

Ha alt i en blender og kjør suppen helt glatt. Ha i litt mer kyllingkraft eller vann om suppen er veldig tykk. Ha den tilbake i kjelen, tilsett fløte eller kokosmelk og kok opp. Smak til med salt.

Servèr suppen som den er med litt brød til eller med litt stekt sopp, bacon eller reker.

GOD SPIS!

gulrotsuppe 3gulrotsuppe 1
 

Plommekompott med fløtemelk

P1010443

Er du så heldig og har plommer i hagen må du bare lage denne tradisjonsrike og enkle norske desserten :-)

Plommer
100 g sukker per 500 g frukt
Sitron
Potetmel
Fløte
Melk


Del plommene i to og fjern steinen. Hvis plommene er store kan du kutte hver halve i to også. Ha plommene i en kjele med sukker og dekk med vann. Ha i sitronsaft hvis du bruker røde plommer, det gjør fargen sterkere. La det koke til plommene blir møre og løses opp litt, men la det være igjen noen biter.

Trekk kjelen av platen og ha i potetmel utrørt i litt vann (ca. 1,5 ss potetmel per 500 g frukt), og rør det godt inn. La ikke kompotten koke etter du har tilsatt potetmel!

Fløtemelk lages ved å blande like deler fløte og melk.

Kompotten avkjøles og serveres med fløtemelken.

P1010442

GOD SPIS!

 

Byggotto med hjort, kantarell og rødbetchips

risotto med byggryn

Denne retten komonerte jeg i forbindelse med at jeg fikk være ukens matblogg i VG i september. Den er en hyllest til norske råvarer og spesielt til den norske høsten. Jeg håper du er like heldig som meg og har skogen såpass nærme at du kan plukke kantarellen selv :-)

Hele artikkelen på godt.no kan du lese her.


1 rødbet
3 dl rapsolje til fritering
1 løk
200 gram byggryn
2 dl tørr hvitvin (kan sløyfes, eller klem over litt sitron)
ca. 2 liter kyllingkraft
2 store poteter
200 g kantarell
600 g hjortefilet
fersk timian (eller persille)
25 gram smør
3 dl fløte
1 sitron


Start med rødbetchipsen. Denne kan du lage en uke i forveien om du vil, for så lenge den holder seg tørr, så holder den seg sprø. Rødbeten skrelles og høvles i tynne skiver med en mandolin eller så tynt du kan med en skarp kniv. Varm opp oljen til 180 grader og start friteringen. Ha i noen få skiver av gangen. Ta den opp før den får en brun misfarging. Legg den så på kjøkkenpapir og dryss over litt salt.

Hjortefileten krydrer du med salt, pepper og fersk timian. Dryss over litt rapsolje. Brun den godt på alle sider i en varm stekepanne. Dette kan du gjøre tidlig på dagen hvis du vil. Ca. en halvtime før servering kan du sette kjøttet i ovnen på 180 grader og steke den til den har en kjernetemperatur på 48 grader. La kjøttet hvile frem til servering.

Potetene skrelles og kuttes i terninger og stekes i rapsolje til de er gylne utenpå og myke inni. Soppen kan du steke etter potetene. Sørg for å ha en varm stekepanne med litt rapsolje i. Ha i renset sopp og la den ligge litt å steke før du rører rundt. Soppen skal bli fint gyllen og du kan gjerne ha i en liten klatt smør, salt og pepper på slutten.

Selve byggottoen begynner du ikke på før det er ca. en halvtime til den skal spises. Bruk en bred kjele med lav kant på hvis du har, eventuelt en stekepanne i teflon. Start med å steke finhakket løk til den er blank. Ha i byggrynene og rør rundt. Tilsett hvitvinen og la den nesten koke bort. Ha så i litt og litt kyllingkraft. Her det meningen at byggrynene skal være ferdig kokt samtidig som det er akkurat passe med væske igjen, akkurat som med risotto. Derfor er det viktig at ikke all kraften tilsettes med en gang. Ha i kraft så det akkurat dekker, la det småkoke til kyllingkraften nesten har fordampet før du tilsetter mer. Gjenta til byggrynene er møre.

Til slutt tilsetter du potetterningene, kantarellen og fløten, og lar det koke opp. Smak til med salt og sitronsaft til slutt, men ikke la det koke etter du har hatt i sitron for da kan fløten skille seg. Konsistensen skal være slik at byggottoen legger seg lett utover tallerkenen.

Anrett byggottoen på tallerkener med tynne skiver av hjort oppå, rødbetchips og gjerne noen kantareller som pynt.

bygotto med hjort, kantarell og rødbetchips 1bygotto med hjort, kantarell og rødbetchips 3

GOD SPIS!

 

Fiskesuppe med linser, fenikkel, tomat og dill

fiskesuppe med fenikkel, dill, tomat, laks, sei, reker, linser

Hvis du ønsker at middagslagingen skal gå unna i en fei, kan fiskesuppe være et godt tips! Siden fisken kuttes i terninger skal den kun trekke i kraften i fem minutter. Dette er  også en mettende suppe siden det er raust med fisk, grønnsaker og linser.


4 personer:
500 g fisk i store terninger (jeg brukte laks og sei)
200 g pillede reker
2 pk hermetiserte linser
2 store fenikkel
6 tomater
2 sjalottløk
1 liten purre
Dill
Ca. 1,5 liter fiskekraft
1/2 beger creme fraiche/2 dl fløte
Sitron


Kutt løk og fenikkel i små terninger. Surr dette i litt olje i en kjele. Hell på fiskekraft og la det koke opp.

Kutt tomatene i fire, ta ut kjernen og kutt tomatkjøttet i terninger. Kutt purren først i to på langs og vask den ren for jord om nødvendig. Kutt den så i tynne skiver, men slutt når du kommer til den grove delen. Tilsett tomatene, linsene og purren i kraften. Ha også i creme fraiche/fløte og rør det godt inn.

La det koke opp før fisken tilsettes, og kok det deretter opp enda en gang før du tar kjelen av platen. La fisken ligge å trekke i ca. fem minutter. Tilsett rekene, smak til med salt og sitronsaft, og ha i finhakket dill rett før servering.

fiskesuppe med fenikkel, dill, tomat, laks, sei, reker, linser 4fiskesuppe med fenikkel, dill, tomat, laks, sei, reker, linser 3

GOD SPIS!

 

Bakt laks med cashew-pesto

Laks med cashew-pesto 1

Hvis du ikke har gjort det før, så burde du prøve å bytte ut pinjekjernene i den tradisjonelle pestoen med ulike nøtter. Det blir kjempegodt! Denne pestoen er laget med cashewnøtter og uten parmesan.


4 personer:
500-600 g laks
1 potte basilikum
100 g cashewnøtter
1 sitron
Olivenolje
Pasta
1 blomkål
ca. 20 småtomater


Laksen legges i en ildfast form. Dryss litt olivenolje og gjerne litt sitronsaft over. Bakes i ovn på 100-120 grader i ca. 30 minutter.

Ha all basilikumen, nøttene og 1-2 dl olivenolje i en beholder og bruk stavmikseren til å kjøre det sammen. Ha i mer olivenolje om nødvendig. Smak til med salt og sitronsaft.

Kok pastaen al dente i saltet vann, og ha i små blomkålbuketter de siste 2-3 minuttene av koketiden. Hell av vannet, dryss over litt olivenolje eller smør, og bland i småtomater som du har kuttet i to.

Når laksen er ferdig bakt smører du et godt lag med pesto over og serverer med pastaen.

Laks med casew pestoLaks med cashew pesto 1

GOD SPIS!

 

Nudelsalat

P1050586

Dette er en sånn rett som du kan lage når du egentlig ikke har noe mat i kjøleskapet, fordi du kan bruke nesten hva som helst. Bruk gjerne annet type kjøtt, fisk eller reker hvis du har det. Grønnsakene kan du variere som du vil og ønsker :-)

Retten er inspirert av min blogg-kollega Ina som står bak Mat på bordet. Anbefaler dere å klikke inn der for mange fristende oppskrifter! :-)


4 personer:
400 g svinekjøtt
2 gulrøtter
100 g spinat
2 beter
1 bunt vårløk
2 avokadoEggnudler

Dressing:
2 ss soyasaus
1 ts hvitvinseddik
1 ts revet ingefær
1 fedd revet hvitløk
1 ts honning
1 ts chilisaus


Marinèr gjerne kjøttet hvis du vil. Jeg vendte det inn i en koreansk bbq-saus. Du kan også krydre det med en blanding av salt, pepper, cayennepepper, spisskummin og litt brunt sukker. Kutt det i strimler og stek det.

Finkutt vårløken og kutt alle de andre grønnsakene i tynne strimler. Nudlene kokes etter anvisning på pakken.

Dressingen blander du rett i hver av serveringsskålene. Ha i alle ingrediensene og rør den lett sammen. Legg de ferdigkokte nudlene i skålen og fordel alle grønnsakene og kjøttet rundt. Når man skal spise vendes alt sammen med den deilige dressingen som gjemmer seg i bunn!

P1050572P1050584

GOD SPIS!

 

Fish taco

P1050661

Denne retten ble planlagt på to minutter utifra det jeg fant i kjøleskapet og fryseren, og det ble himla godt!

Den er inspirert av en fish taco vi spiste i Chicago i sommer, hvor fisken egentlig ikke smakte som den var krydret med noe mer enn salt og pepper. Tilbehøret derimot hadde mye smak, og til og med kjæresten som var skeptisk til fisketaco måtte bestille enda en til fordi den var den beste!

Jeg har allerede skrevet den opp som en ny favoritt-middag :-) Håper du er fristet til å prøve!


4 personer
500-600 g seifilet
1 stor boks mais
2 stk avokado
1 bunt vårløk
2 store løk
200 g saftige tomater
Biter av ananas
Rømme
Sterk tomatsalsa
Hvete- eller maistortillas


Kutt avokadoen i terninger og tomatene i passe biter. Finsnitt vårløken og bland alt sammen med maisen.

Rens løken, del den i to og snitt den i strimler. Stek den på høy varme i en stekepanne med rapsolje. Ikke vær redd for å la den ligge å bli godt stekt. Det gjør ingenting om den får noen brente partier heller! Smak til med salt.

Skjær seifileten i litt store strimler eller terninger. Krydre med salt og pepper. Ha dem i en ildfast form med litt rapsolje i bunn og stek dem på 225 grader i ovnen i ca. 10 minutter.

P1050665P1050662

GOD SPIS!

 

Andeconfit med eple- og potetkrem, beter og kantarell

andeconfit med beter og kantarell 2

Å blande nesten 50/50 med poteter og epler for å lage purè er det første gangen jeg jeg har gjort, men det ble SÅ godt at det er min nye favoritt! Og så passer det helt perfekt til and og andre kjøttretter som det er godt med noe litt søtt og syrlig til…


4 personer:
4 confiterte andelår
6 mellomstore poteter
3 epler
2 store sjalottløk
Melk/Fløte
Smør
Dijonsennep
200 g kantarell (eller annen sopp)
3-4 beter


Ha andelårene i en kjele og dekk med rapsolje. La lårene småkoke i et par timer til kjøttet nesten løsner fra beinet. Dette kan du gjerne gjøre en dag eller to i forkant. Ha andelårene over i en ildfast form og stek de i ovnen på 200 grader til de er varme og skinnet er sprøtt. Kutt gjerne kjøttet av beinet før servering eller servèr hele lår.

Kutt løk og eple i terninger og surr det i litt olje i en kjele til løken er blank. Tilsett potetene skrelte og i terninger, hell over vann til det dekker. Kokes på middels varme til potetene er møre. Hell av vannet og damp potetene så det meste av fuktigheten forsvinner. Ha i melk/fløte (eventuelt en blanding) så det dekker halvveis. Tilsett en klatt med smør og 1-2 ss sennep. Mos dette godt sammen. Du kan bruke en stavmikser for å få purèen helt glatt, men ikke kjør den for lenge. Da blir det seigt. Ha i mer melk om nødvendig, pureen skal være glatt og kremete. Smak til  med salt.

Betene kokes møre i vann, hele med skallet på. Bruk en kniv til å skrape av skinnet når de er ferdig og del de i båter. Kantarellen rives i passe biter og stekes på høy varme med litt rapsolje. Når soppen er gyllen tilsetter du en liten klatt med smør og smaker til med salt og pepper.

Anrett eple- og potetkremen på tallerken, med gode biter av and rundt omkring. Legg på noen båter med beter og godt med kantarell.

Andeconfit med beter og kantarellAnd med beter og kantarell

GOD SPIS!